Andráskereszt

Andráskereszt

Egyenesen

2016. december 21. - Halasi András

Jaj azoknak…, akik vesztegetésért igaznak mondják ki a bűnöst,
de az igaznak elvitatják az igazát. (Ézs 5,22-23)

Az igazság törékeny dolog. Azt gondolom, ez nem csak ma van így, hanem minden időben, amikor csak ember van a földön. Egészen attól a pillanattól kezdve, amikor először próbáltuk meg elferdíteni az igazságot egy apró mutogatással: az asszony volt, a kígyó volt. Valamiért nehezen kezeljük az igazságot, a magunkét és a másik emberét egyaránt, s hajlamosak vagyunk arra, hogy akár teljes egészében ki is csavarjuk azt. Így lesz az igazságból egy pillanat alatt szemen szedett hazugság, a hamisságból, bűnösségből pedig minimum enyhítés, vagy látszat igazság.

Isten ezzel szemben tisztaságra hív. Erre is készülhetünk ezekben a napokban, karácsony közeledtével. Nem mindegy ugyanis, hogy te vagy én keresztyén emberként beállunk-e a csűrők-csavarók sorába, vagy képesek vagyunk meglátni a magunk igaza és bűnössége mellett a másik ember igazságát vagy bűnösségét. Mi több, nem mindegy, hogy képesek vagyunk-e kiállni a másik ember igazsága mellett minden vesztegetés, nyerészkedési lehetőség ellenére, vagy más helyzetekben figyelmeztetjük-e őt arra, hogy rossz úton jár.

Karácsony a tisztaság ünnepe. Nincs benne semmi elfedés, nincs benne semmi csűrés és csavarás. Ennél egyszerűbb, ennél megvesztegethetetlenebb módon nem jöhetett el a megváltás az emberhez. Egyszerű bölcső, egyszerű emberek, de az egek végégik harsogó angyali igazság: Dicsőség a magasságban Istennek és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat. Ezt az igazságot senki nem veheti el az embertől, mert ez kétezer év óta mindenkié. Éppen ezért fontos, hogy mi is ezt közvetítsük újra és újra, megélve egy tiszta, csűréstől és csavarástól mentes életet Jézus Krisztusban.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr5812066413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása