Andráskereszt

Andráskereszt

Bizalom

2017. február 17. - Halasi András

Ne veszítsétek el tehét bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van. (Zsid 10,35)

Miért alakul ki az emberekben a bizalmatlanság? Miért van az, hogy ahogyan felnövekedünk, egyre többszörérezük a "valami itt nem stimmel", "biztosan azt gondolja, amit mond" érzéseket? Pedig gyermekként bizalmunk még korlátlan volt. Nem gondolkodunk azon, hogy a felnőttek szava hamis is lehet, nem merült fel bennünk, hogy más is van az igazságon kívül. Saját gyermekemen is ezt látom: számára egyértelmű, hogy minden úgy van, ahogy látja és hallja, nincs semmi bizonytalanság, kétkedés a tekintetében. De előttem vannak hittanosaim is, akik tiszta, gyermeki hittel fogadják el az Istenről és Jézusról szóló történeteket, nem kételkednek, nem keresik a miérteket, és nem ásnak a szöveg mélyére, hogy valamilyen módon megfúrják azt. Elfogadnak és hisznek, mert ez fakad belőlük.

A felnőttek azonban már máshogy gondolkoznak. Benned és bennem ott van valami abból a bizalamtlan makacsságból, amely a pusztában vándorló népet és a tanítványokat jellemezte. A népet, akik látták a csodákat Egyiptomban, ittak és ettek a pusztában, és mégis hitetlenek, bizalmatlanok az Istennel szemben. A tanítványok, akik látták a csodákat, mégis folyton bizonyságot tesznek a bizalmatlanságukról. Te és én egyaránt estünk és esünk ilyen helyzetekben. Amikor minden szabadítás, minden Isten általi megtartás ellenére bizalmatlanok vagyunk.

Hiszem azonban, hogy van kiút ebből a bizalamatlanságból. Mégpedig az élő, karban tartott Isten-kapcsolat útja. Ha képesek vagyunk arra, hogy olyan rendet vigyünk az életünkbe, amelyben ott van az Isten, akkor megélhető, hogy bizodalmunk új életre támad, megtartatik és szilárdan áll. Nem a magunk erejéből, hanem a Lélek által, aki Isten kegyelméből adaik neked és nekem. Hiszem, hogy a rendszeres imádság, elcsendesedés, Biblia olvasás és gyülekezethez való tarozás erősíti ezt a kapcsolatot és ezáltal a bizalmat, mert megélhetővé válik, hogy Isten minden helyzetben velünk van. És hiszem, hogy a jutalom már itt a földön érezhető: egy földi, vagyis nem tehermentes, de Krisztusban megélt és Általa akadálymentesített élet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr2412268114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása