Andráskereszt

Andráskereszt

Az érzékelésen túl

2016. december 13. - Halasi András

Fülöp így szólt hozzá: Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és az elég nekünk. Jézus erre ezt mondta: Annyi ideje veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? (Jn 14,8-9)

Azt gondolom, hogy az ember legtöbb esetben a fizikai érzékelésének rabja. Látni akarunk, hallani akarunk, tapintani, szagolni, ízlelni, a közelséget érezni. Abszolút igaz ez a minket körülvevő világra, amelynek minden egyes apró részét és minden nagy magaslatát ki akarjuk kutatni, és bár a fantáziánknak csak a képzelet szab határt, akkor vagyunk a legboldogabbak, ha magunk tapasztalatából ismerünk meg valamit. Ezért pakoljuk össze a bőröndöt, és indulunk el távoli tájakra egy hirdetés, olvasmányélmény, vagy beszámoló hatására. Ezért keressük, gyűjtjük azokat a dolgokat, amelyeket mások csak kacatnak gondolnak. És ezért akarjuk megérezni azt, amiről a másik beszél számunkra.

De ez az érzékelési kényszer sokszor van jelen az Istennel való kapcsolatunkban is. Azt gondolom, ez is hozzá tartozik emberlétünkhöz. A látni akaró Fülöppel és a tapintani akaró Tamással együtt mi is bizonyítékokat keresünk ott is, ahol valójában semmi keresni valója nincs az emberi akaratnak és az általunk kikényszerített, elképzelt bizonyítékoknak. Folytonos küzdelem ez, leginkább saját magunkkal: komolyan venni, hogy Isten nem véletlenül teremtette megismerhetővé a világot, és komolyan venni, hogy a bizonyítékok hajhászásának vannak korlátai.

Hogy fér meg egymás mellett a kettő? Hiszem, hogy Jézusban. Óriási kincs a Ő a világ számára, és életünk minden napján azt kínálja, hogy Benne és Általa ismerjük meg az Atyát, és ne keressünk nála érzékelhetőbb bizonyítékot.

Miért? Mert az Ige Benne testé lett. Ha halljuk az igét, ha olvassuk a Szentírást, ha Jézus nevében meghajtjuk térdünket és imára kulcsoljuk a kezünket, akkor életünk Urával kerülhetünk kapcsolatba. Így pedig Jézus által egy hihetetlen világ tárul elénk, mert a Szentháromság egy igaz Istennel való kapcsolat túlutat minden földi érzékelésen, mert olyan biztos lelki alapot ad, amely az emberileg lehetetlen helyzetekben is biztos pont.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr112046357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása