Andráskereszt

Andráskereszt

Ember tervez, Isten végez

2016. november 25. - Halasi András

Az embernek az értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja járását. (Péld 16,9)

Eddigi életem nagy részében mindig építettünk valamit. Nyaralót a Balatonon, garázst az udvaron, családi házat, ifjúsági táborhelyet, lakásfelújításba fogtunk többször is. És minden építkezésnél ott voltak a tervek, amelyekbe ahogy egyre több önállóság jutott nekem egyre jobban bele is láttam. Olyannyira, hogy volt, ahol irányítanom, terveznem kellett. Elszántsággal és magabiztossággal vágtam bele, de meg kellett látnom, hogy eljön az a pont, ahol kevés a tervezés, mert mindig van egy rossz helyen lévő vízvezeték, egy leküzdhetetlen akadály, amivel egyedül nem lehet megküzdeni. De ezek a pontokon Isten mindig segítséget adott. Olyan problémák oldódtak meg, amelyek előtt csak bosszúságot okoztak. Elég volt egy imádság, az Isten előtt való megnyugvás, és a segítség felfedezése az adott helyzetben.

Valahogy így működik az életünk is. Ott van a hatalmas terv a szemünk előtt, amelyet próbálunk valahogyan átlátni, elképzelni minden egyes folyamatot, és főként szemünk előtt tartani a végcélt. Ember tervez. Szükség van erre, mert ez alapján éljük a mindennapjainkat.

Azonban soha ne feledjük, hogy Isten az, aki végez. Isten az, aki irányítja járásunkat, kelésünket, aki megadhatja, hogy valóban el is érjük életünk célját. Ez engem örömmel tölt el. Nem érzem, hogy korlátozna, sokkal inkább felszabadít. Azért, mert azt az áldást látom benne, hogy ha Isten akarja és célja van vele, akkor megáldja az életem terveit. Mellém szegődik, és így járhatjuk együtt az utat. Ha pedig más felé akar vinni, akkor az azt jelenti, hogy nem voltak jók a gondolataim, olyan utat választottam, amelyen egyedül kell végigmennem. És ugyan ki szeretne egyedül járni?

De van még egy áldás ezen az isteni végzésen: imádkozhatunk, hogy Ő áldja meg a terveinket. Óriási kincs ez, mert így minden emberi terv, amelyre igaz hittel kérjük Isten áldását egyszerre olyan úttá válhat, amelyen mellénk szegődik az Isten, aki nem akar minket kizárni életünk tervezéséből, mert szüntelenül azt akarja, hogy boldogok legyünk ebben a világban.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr1011998402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása