Andráskereszt

Andráskereszt

Biztos ismeret

2016. augusztus 08. - Halasi András

Most azonban, miután megismertétek Istent, vagy még inkább: Isten ismert meg titeket, hogyan lehetséges az, hogy ismét visszatértek az erőtlen és szegény elemekhez? (Gal 4,9)

Egy gyülekezet életében az egyik legnehezebb élethelyzet, amikor a konfirmáció után - felnőttek vagy gyermekek - elrepülnek a gyülekezetből. Kikonfilmálkodnak. Pedig elvileg sok mindent megtanultak, számot adtak ismeretekről, sőt még miután hitüket megvallották, fogadalmat tettek:

Lelkész: Akartok-e ebben a hitben megmaradni és evangélikus keresztény
hite
tekről kitartó hűséggel és szolgáló szeretettel tanúskodni?
Konfirmandusok: Akarunk.
Persze nemno-turning-back.png csak konfirmandusok esetében tapasztalható ez. Keresztyén emberek távoznak úgy a templomból, mintha semmi se történt volna. Hiába az imádság, hiába a hirdetett ige, nem látszik a változás. Miért? A válasz az én számomra abban van, hogy túlságosan az emberben bízunk. Ahogyan a zsoltáros is megállapítja: nem a nagy sereg segít győzelemre a királyt (Zsolt 33,16a). Nem a mi erőnk álltal történnek a dolgok csupán, s az Isten útján különösen nem.
Igen, egy közösségnek dolgoznia kell azon, hogy folyamatosan megtartsa saját magát és ezáltal azokat, akik náluk, az eszköz voltuk által jutottak el üdvösségre. Emlékeztetni kell, még akkor is, ha sokszor emberileg kényelmetlen az emlékeztetés. Sőt! Ha ezt érezzük, akkor különösen. De nem szabad elfelejteni, hogy az igazi munkát a Lélek végzi. Ez azonban nem adhat okot beletörődésre, hanem szüntelen imádságra kell hogy indítson. Megújulásért. Azért, hogy a fiatalok megmaradjanak a gyülekezetben. Azért, hogy az emberek élete tényleg megújuljon vasárnapról-vasárnapra. Ha pedig nem így történik, akkor imádkozzunk és nézzünk szét a saját portákon, hogy milyen falakat emeltünk a Lélek útjába.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr479769310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása