Andráskereszt

Andráskereszt

Jóságos Lélek

2016. január 27. - Halasi András

Jóságos lelkedet adtad [őseinknek], hogy értelmessé tegyed őket. (Neh 9,20a)

Nehémiás, a nép vezetője, aki a fogság és hazatérés utáni újjáépítést, a nép és nemzet újjászervezését kapta feladatául fontos mozzanatnál áll: bűnbánatra vezeti a népet. Olyan bűnbánatra, amely átveszi egész addigi történelmüket, mérlegre teszi, és Isten előtt helyezi el. Fontos ez, hiszen egyedül ezt megtéve van lehetőség a tovább indulásra egy nép életében, de egy ember életében is.

A bűnbánat alkalmat soha nem szabad megspórolni. Letenni mindent, ami terhel bennünket, átgondolni, hány és hány alkalommal vétkeztünk, minden apró és nagy kegyelmi ajándék, minden csoda ellenére. Nehémiás pontosan erre hívja fel a nép figyelmét: a nemzeti gyász után megtapasztalt szabadítás alkalmat ad a bűnbánatara. Alkalmat arra, hogy felismerjék Isten számtalan csodája ellenére, számtalanszor letértek az Úr útjáról, és bár megpróbálta őseiket Isten, de soha nem hagyta el őket. Sőt, a világ lelke, a sokszor változó, és sokszor instabil lélek helyet, Jóságos lelkét, Szentlelkét adta nekik, hogy értelmessé tegye őket, vagyis ezen tudjanak tájékozódni.

Életünk minden napján evangélium lehet ez a mi számunkra is. Minden nehéz élethelyzetben. Amikor olyan dolgokkal kell elszámolnunk, amikor megnehezítették az életünket. Amikor olyan emlékekkel kell megküzdenünk, és helyére tennünk azokat, amelyek nehéz teherként vannak a szívünkben.

Ezekben a helyzetekben is bátorító lehet Isten Krisztusban megtapasztalt üzenete: Ő nem hagy el bennünket, és lehetőséget ad arra, hogy mindent, ami teher, ami megnehezíti az életünket, ami a világ lelke szerint való, és valójában nem vezet sehova, megromlott emberi kapcsolatokat, nehéz és fájdalmas emlékeket, elrontott szavakat és gondolatokat, a másik felénk elkövetett bűneit letegyük a keresztfa tövébe, és felismerjük, onnan jön szabadításunk. És egyedül Krisztus által lehet teljes az életünk, aki mindannyiunk bűnét a keresztre vitte és aki Jóságos Lelkével velünk van, hogy felismerjük szűnni nem akaró szeretetét a világban.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr208320642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása