Andráskereszt

Andráskereszt

Az igazi

2017. április 23. - Halasi András

Mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok,
hogy azon növekedjetek az üdvösségre. (1Pt 2,2)

Talán mindenki számára ismerős a kép: kicsit sárga, kicsit savanyú, de ez a magyar narancs. Gondoljunk most erre abba az értelemben, hogy hányszor elégszünk meg az életünkben a látszólag csak kicsit mással. Ami elsőre csak egy kicsit tér el az igazitól, talán csak a pipa van rajta fordítva, talán csak a színe más, talán csak szövegezés furcsa. Megelégszünk a kicsit mással, és sokszor le is szokunk az igaziról, mert úgy megszoktuk már azt, ami hamis. Pedig az igazság az, hogy ebben a tekintetben a dolgok természete maguktól biztosan nem változik meg. Az igazság, igazság marad, a hamisság pedig, hamisság. És egyáltalán nem lényegtelen, hogy melyikhez tartjuk magunkat.

Péter apostol ezért int téged és engem. Pontosabban egy alapállásról hívja fel a figyelmünket arra, hogy merre kellene tekintenünk: olyanok vagyunk, te és én egyaránt, mint az újszülött csecsemők. Nem azért, ahogyan a fejét zavarodottan vakaró Nikodémus gondolta - hogy t.i. újra fizikailag megszülettünk -, hanem azért, mert Isten, Jézus Krisztus által új életre és élő reménységre szült minket. Ezt tapasztaljuk meg és aztán ezt hordozzunk magunkkal a keresztségben. Óriási ajándék ez, és hiszem, hogy meg lehet élni úgy egy keresztyén életet, hogy ez minden nap valóság. Mert a naponkénti megtérésemben az is ott van, hogy bár tanulok, de újra és újra képes vagyok a lelki újszülött módjára az Istenre tekinteni abban az értelemben, hogy az Ő igéjét kívánom.

Mert ez jelenti a keresztyén élet: őszinte és teljes odafordulás az Istenhez. Imádkoznunk kell azért, hogy minden napon újult erővel tudjuk az Ő szavát kívánni, amiben nincs semmi hamisság, mert az Ő szava és Ő maga az Igazság. Így megélhető, hogy valóban nem tudunk betelni az Ige szavával, és valóban tisztulnak életünk képei. Igaz, tükör által homályos marad minden, de ott van szívünkben a biztos ígéret, hogy egyszer teljes lesz a látás, mert Isten újjászült minket élő reménységre és örök életre.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr7912448903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása