Andráskereszt

Andráskereszt

Hálaadás

2017. január 25. - Halasi András

Adjatok hálát az Atyának, aki alkalmassá tett titeket arra,
hogy a a szentek örökségében, a világosságban részesüljetek. (Kol 1,12)

Talán mindenki számára ismerős az alkalmassági vizsga helyzete: amikor gyomorszorító érzéssel állunk egy ember, vagy egy biztottság előtt, akikről azt gondoljuk, ott, abban a helyzetben szinte az életünkről döntenek. Álmokról, tervekről, a jövőnkről. S bár sok mindenre fel tudunk készülni, nem látunk bele valójában abba, hogy mi miatt válunk alkalmassá. Nehéz érzés ez, főleg akkor, ha alkalmatlannak bizonyulunk, mert ilyenkor óhatatlanul magunkban keressük a miértre adható választ, s akár értelmetlen mélységbe ránthatjuk életünket.

Pál apostol is alkalmasságról beszél, viszont egy a világénál jóval örömtelibb, evangéliumi megfelelésről. Azt hirdeti levelével, bizonyságtételével, hogy először is nem neked és nem nekem kell alkalmassá válnom az Isten előtt való megállásra, mert ezt maga az Isten cselekedte meg velünk. Hatalmas kegyelem ez, mert benne van, hogy Isten munkálkodik értünk, és az is, hogy alakít, formál minket, hogy egyre jobban láthatóvá váljék rajtunk Krisztus arca.

Másodszor az alkalmasság nem cél nélkül való, mert ahogyan a hétköznapjainkban valamire irányul, úgy az Istennel való kapcsolatban is iránya van: a szentek örökségében, a világ világosságában való részesedés. Ez pedig túlmutat minden, amit el tudunk képzelni, és úgy válik egy távoli célponttá, hogy közben meghatározza mindennapjainkat. Az Isten által benned és bennem munkált alkalmasság ugyanis, már ma valósággá válik, abban ahogyan Krisztus példájára éljük az életünket.

Mégpedig úgy, hogy nem feledkezünk meg a hálaadás fontosságáról. Hiszem, hogy ez nem felszólításra és nem kényszerből fakad, hanem valóban őszinte, valóban szívből és lélekből jövő érzésből. Pontosan azért, mert Isten munkálkodik az életünkben. És így nem tudunk másként élni, mint szüntelen hálaadással a legapróbb dolgokért is.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr3112151277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása