Andráskereszt

Andráskereszt

Irgalom, kegyelem, hosszútűrés és szeretet

2017. január 12. - Halasi András

Irgalmas és kegyelmes az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy. (Zsolt 103,8)

Mit látunk, ha a keresztre tekintünk? – tegyük fel ma bátran magunknak ezt a kérdést, és ezzel együtt szánjuk időt arra, hogy a kérdés, és bennünk megszülető válasz valóban megérintsen minket. Mert ez egy nagyon fontos kérdés: mit látok a keresztben?

Csupán egy vallás szimbólumát, amely egyszerűen hozzá tartozik a keresztyénséghez? Netán egyszerű és elhagyható díszítő elemet, amelyet ha úgy kívánja a másik, leemelek a falról, tetőről, hogy toleranciát mutassak? Más történelmi korszakok jelszavát, amikor a kereszt nevében olyan dolgokat követtek el, amelyek távol vannak lényegétől és értelmétől?

Vagy meglátjuk a keresztben az Úr irgalmát és kegyelmét, amelyet irántad és irántam tanúsított? Hiszem, hogy ez napi feladat. Az, hogy úgy szemléljük a keresztet, hogy azon a te és az én megváltásom ment végbe egyszer és mindenkorra. A kereszt eseménye nem megismételhető, de naponként szemlélhető. A kereszt eseménye egyszeri, de ugyanakkor naponta erőt adó. Mert az az Isten adta oda rajta egyszülött Fiát, akinek nagy szeretete és hosszú türelme minden napon bűnbánatra hív.

De a kereszt éppen ezért úgy mutatja meg bűneink súlyát, hogy közben Isten kegyelméről beszél. Hatalmas kincs, hogy naponként, újra és újra letehetjük terheinket a tövébe, azzal a tudattal, hogy Isten segít elhordozni az életünket, és úgy bocsátja meg bűneinket, hogy azt többé nem hánytorgatja fel nekünk. Naponkénti evangélium, hogy életünkben te és én egyaránt megtapasztalhatjuk, mit jelent Isten szeretetében élni, amely nem egyszerű érzelem, hanem eleven kapcsolat, amelynek minden egyes pillanata arra kínál lehetőséget, hogy mi is irgalmat, kegyelmet, hosszútűrést és szeretetet mutassunk a másik ember iránt, hiszen erre hívattunk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr5212119297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása