Andráskereszt

Andráskereszt

A másik ember

2017. január 11. - Halasi András

A ti fölöslegetek pótolja (mások) hiányát. (2Kor 8,14)

Komoly meggondoltság kell ahhoz, hogy észrevegyük, nem mindenki úgy él ebben a világban, ahogyan mi. Ne azokra gondoljunk, akik mindig jobb autóval, jobb ruhákban járnak és jobb házakban élnek. Azokra tekintsünk, akik hiányt szenvednek körülöttünk, akiknek gondot jelent mindaz, ami neked és nekem talán természetes: egészséges, meleg otthon, tiszta víz és környezet, tiszta ruha, tápláló ételek, szerető és gondoskodó család, barátok. Nem kell messzire menni, elég, ha magunk körül szétnézünk. A kérdés csak az, te és én észrevesszük-e ezeket az embereket.

Hiszem, hogy Isten egy egészen különleges életre hívott el minket. Ennek a fenti ige szempontjából két pólusa van: én és a másik ember.

Nekem és neked kell mindenek előtt tisztában lennünk önmagunkkal, mert a másikon az tud igazán segíteni, aki már megtette ezt a lépést. Fel kell ismernünk, hogy miben van feleslegünk, vagyis hol vannak olyan részei az életünknek, ahonnak bátran adhatunk a másiknak, aki pont abban szűköldik. Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy anyagilag támogassa a másikat, de lehet, hogy képes arra, hogy szóljon egy jó szót, vagy feltegye a kérdést: miben lehet segíteni. Hiszem, hogy ha ezt te és én felmérjünk magunkban, akkor valami hasonlót teszünk ahhhoz a samaritánushoz, aki Jézus példázatban a másik kettővel ellnetétben mérlegelt és döntött.

Döntött amellett, hogy észreveszi a másik embert, aki mellett könnyű elmenni. Hiszem, hogy Jézussal járva megtanulhatjuk észrevenni a másikat és benne magát a Mestert. És hiszem, hogy ha a teljes problémát nem is tudjuk megoldani, hozzátehetünk valamit abból, ami azért felesleg az életünkben, mert Isten azért adta, hogy ezzel a másik javára cselekedjünk.

Így lehet valósággá, hogy a test, melynek feje Krisztus, tagja pedig minden ember, működésbe lép, mert elkezdünk figyelni egymásra. De mindez csakis úgy működhet, ha soha nem felejetjük el, hogy Jézus Krisztus által lehetséges mindez.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr5012116733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása