Andráskereszt

Andráskereszt

Békesség ma is!

2016. december 20. - Halasi András

Isten hatalmas dolgokat művel kikutathatatlanul, csodás dolgokat megszámlálhatatlanul.
(Jób 9,10)

Vannak az életnek olyan napjai, amikor különösen fontos az evangélium hirdetése. A mai nap talán különösen ilyen a világ és Európa életében. Nem szoktam túlzottan aktualizálni gondolataimban, de ma nem mehetek azok mellett az események mellett, amelyek sokunk mai reggelét és napközbeni gondolatit meghatározták, mások életét pedig gyökeresen felforgatták.

Hol van a terror, a másik meggyilkolásának és félelemben tartásának határa? Roppant nehéz súlyú kérdés, mert azt kell látni, hogy az erőszak emberi „megoldása” csak erőszakot szül. Éppen ezért hallom ma különös csengéssel a fenti igeszakaszt Jób könyvéből. Mert ez az egy mondat minden részvét és együttérzés mellett, amely ott van ezekben a napokban minden jóérzésű ember szívében függetlenül vallási, nemzeti és politikai hovatartozástól, felfelé fordítja a tekintetet. Arra hív minket, hogy ebben a furcsa 2016-os ádventi kontextusban tekintsünk különösen az Istenre a személyes, nemzeti, vallási, európia szenvedéseink, korlátaink közül. Tekintsünk az Istenre.

Miért? Mert egyedül így lelhetünk békességet és megnyugvást. Hiszem, hogy a világnak, benne pedig neked és nekem, idén is erre a kettőre van szüksége. Meglátni Isten kikutathatatlan műveit, amelyek a gonosz minden lekicsinylést célzó akciója ellenére igenis hatalmasak, mert abban a betlehemi istálóban nem kevesebb történt, mint hogy maga Isten lett testé érted és értem, minden emberi észérvtől és kiszámítható képlettől mentesen, és azon a golgotai kereszten maga az Isten adta oda magát érted és értem, hogy ne kelljen nekünk kikutatni a békesség útját, hanem Benne találjuk azt meg életünk minden helyzetében. Meglátni, hogy a gonosz minden emberellenes tevékenysége sem tudja elfedni a fényességet, amely kétezer éve ott ragyog a világban megszámlálhatatlan módon, és ezekben a napokban hiszem, hogy az imádság hullámhosszán keresztül is összekapcsolja a világot.

Hiszem, hogy Isten hatalmas dolgokat művel kikutathatatlanul, csodás dolgokat megszámlálhatatlanul. Hiszem, hogy ő szabhat gátat a másik meggyilkolásának és félelemben tartásának, a terrornak világszerte. Kulcsoljuk ma imára kezeinket azokért, akik a gyásszal néznek szembe, és azokért, akik letértek a felebaráti szeretet útjáról. Imádkozzunk a, Berlinért, Zürichért, Brüsszelért, Ankaráért, Aleppóért, és az egész földért, hogy megtudja a világ: Istennel van a békesség, aki egyszülött Fiát adta ezért a világért és benne minden emberért.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr4312064113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása