Andráskereszt

Andráskereszt

Útépítés és útjelzés

2016. december 11. - Halasi András

Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Az Úr jön hatalommal. (Ézs 40,3.10)

Keresztelő János alakja a legtöbb keresztyén ember számára talán kimerül abban, hogy Ő az, aki megkereszteli Jézust a Jordán folyóban. Számomra azonban ennél fontosabb helyet foglal el az Ő személye és jelentősége. Azért, mert magában hordozza azt a fajta útkészítő és útjelző életvitelt, amire neked és nekem is törekednem kell. Magában hordozza mindazt, amit Krisztusról készített híres Grünewald féle oltárképen is tesz: Krisztusra mutat.

A kérdés persze ennek alapján az, hogy te és én tudunk-e ilyen útkészítők és útjelzők lenni mások számára. Ézsaiás prófétai felszólítása egészen csodálatos: mi építsünk utat a pusztában az Úrnak. Mi, akik erre hívattunk el. Nem a tétlenségre és nem a bezárkózásra, hanem a munkával töltött életre, amely abban nyilvánul meg, hogy olyan helyeken is az Úr útját készítjük, ahova ember saját esze szerint be sem teszi a lábát. A pusztában, ahol szárasság van. Az ellenséges emberek között, ahol ezernyi veszély rejtőzik. A reménytelenségben, ahol lehet, hogy ez lesz az egyedüli út. Te és én egyaránt útépítők vagyunk.

De nem a magunk hasznára. Egészen különleges, hogy olyan utat készíthetünk és mutathatunk életünk által, a Lélek segítségével, amelyen aztán nem mi száguldozhatunk, hanem az Úr érkezhet meg másokhoz. Csodálatos megélni, hogy keresztyéni életünk minden perce úgy lehet szolgálat, hogy abból az Úr kegyelmes érkezése folytán a másik ember épülhet. De sem te, sem én nem maradunk üresen, mint akik hiába dolgoztak. Mert ez az útépítő élet azt is jelenti, hogy Isten mindeneket betöltő hatalmában éljük az életünket, amelyben naponként érezhető, mit jelent az igazi, Isten felől áradó szeretet, amelyet a fenti igében Ézsaiás a hatalom szóval jelez.

Isten hatalama ugyanis nem elnyomás, nem az utakat összezúzó bakancscsattogás. Isten hatalma maga a szeretet, amely érted és értem lett testé Krisztusban, és általad, általam akar tovább terjedni a világa a másik emberhez, hogy mindenki megérezze, szívébe és lelkébe fogadja: Krisztus megérkezett szeretetteljes hatalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr7512041593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása