Andráskereszt

Láthatóvá tétel

2016. november 29. - Halasi András

A népek szeme láttára mutatom meg rajtatok, hogy szent vagyok. (Ez 20,41)

Mennyire látható rajtunk keresztyénségünk? Kell-e egyáltalán, hogy ez meglátszódjon rajtunk? Sok olyan nagy világvallást követő embertársunk van, akikről már az öltözékükről meg lehet mondani akár azt is, hogy saját vallásukon belül milyen csoporthoz tartoznak. De gondolhatunk a keresztyén szerzetesekre is, akiknek csuhájából megmondható, hogy mely’ rendet képviselik a széles palettán. Sok keresztyén visel keresztet valamilyen formában, vagy végez olyan egyértelmű mozdulatokat – keresztvetés – amelyekkel a világ számára is jelzi: keresztyén vagyok. Egy ruha, egy tárgy vagy egy mozdulat éppen ezért kifejezhet egyfajta hitvallást a világ és magunk számára: igen, Krisztushoz tartozom, keresztyén vagyok, és ahogyan egyébként sok mást az életemben, ezt is szeretném mások számára láthatóvá tenni.

Ugyan akkor az igazi keresztyénség, még a láthatóság értelmében is, több a ruházatnál, tárgyaknál és mozdulatoknak. Az igazi Istenhez tartozás abban rejlik, hogy Ő munkálkodik az életünkben. Ő az, aki a népek számára, a másik ember számára, akire talán álmainkban sem gondolnánk, megmutatja, hogy mit jelent Isten közelsége, mit jelent a vele való kapcsolat. Teszi ezt azáltal, hogy téged és engem formál életünk minden napján. Egészen különös érzés belegondolni ebbe az eszköz létbe, mert ez azt is jelenti, hogy olyan dolgokkal is hirdetjük, hirdethetjük Isten szentségét, amelyekről talán tudomást sem veszünk. Számomra ez nem tudattalan bábjátékot, hanem áldott állapotot jelent, mert amikor már elfárad a szavam, akkor is hirdetheti által Isten az ő végtelen kegyelmét.

Ez persze felelősséggel jár. Mert életem minden napját abban tudatban kell a lehető legnagyobb szentségben élnem, hogy Isten munkatársnak hívott el. Téged és engem. De a felelősség mellett életem minden napján ott van nekem is a kegyelem, hogy Tőle és Általa kaphatok erőt ehhez az élethez. Tőle és Általa mutathatom meg a világ számára, hogy mit jelent a Szenthez tartozni, azért, hogy mások is közel kerüljenek hozzá a Lélek által.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr4912009398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.