Andráskereszt

Andráskereszt

Lélek által éltetett közösség

2016. november 12. - Halasi András

A türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarat szerint, hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját. (Róm 15,5-6)

Mitől működik egy közösség? Talán a közös céltól, amelyet minden egy tag maga előtt tart. Talán a vezető személyétől, akit mindenki elismer. Talán a neveltetéstől, ami minden egy tag zsigereiben jelen van. Nem tudom, hogy mitől működik igazán hosszú évekig, vagy éppen tiszavirágnyi ideig egy-egy világi közösség. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a szentek közösségében, a gyülekezetben egészen más az, ami a valódi összetartást adja.

A jó gyülekezet érezehető. Ahogyan belépünk az oda tartozó emberek közé. Nem azért, mert különleges emberek alkotják, nem azért, mert minden falat arannyal borítottak és nem azért, mert a világ legjobb teológusait, zenészeit, hitoktatóit alkalmazzák élükön a legjobb lelkésszel. Azért lehet valahol a szívünk és lelkünk mélyén megérezni, hogy jó gyülekezetbe léptünk, mert egyetértés van az oda tartozó emberek között. Nem saját képességeik okán, hanem azért, mert mindannyian azt veszik komolyan, hogy a valós egyetértést a Lélek munkálja. Az egység Lelke, aki egyedül képes arra, hogy egyházat teremtsen ezen a földön. Egyedül akkor lehet egy gyülekezet jó közösség, ha ezt soha nem téveszti szem elől. Ha életének minden megnyilvánulása, kezdve az egyének naponkénti istentiszteletén, egészen odáig, hogy vasárnaponként az Úr oltárához térdelnek ezt húzza alá újra és újra. Akkor lesz élő egy közösség, álljon tizenkettő, vagy ötezer emberből, ha nem szűnik meg szüntelen a Szentlélekért könyörögni.

És ami a csodálatos, hogy ez az egység nem pusztán alapot, hanem építményt, építkezést is a gyülekezet számára. Igen, ha Isten akarata úgy látja jónak, akkor fizikai értelemben: templomban és iskolában. De minden körülmények között egybehangzó, hiteles, hangos dicséretben, ami az utcáról, keresztutakról is behívja azokat, akiket addig talán senki nem invitált. És minden körülmények között tettekben megnyilvánuló egységes akaratban, amely a legkisebbeket is szolgálatra hívja, és példának állítja, még akkor is, ha „csak” lelkesen újságot árulnak a kijáratnál.

Hogyan működik a keresztyén közösség? Lélek által, az emberek dicséretet és szolgálata nyomán, az evangélium üzenetét hordozva minden ember felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr6511956341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása