Andráskereszt

Andráskereszt

A háló ki van vetve

2016. augusztus 15. - Halasi András

Hasonló a mennyek országa a tengerbe kivetett hálóhoz is,
amely mindenféle halat összegyűjt. (Mt 13,47)

60.jpgNeked itt nincs helyed! - ismerős gondolat mindenki számára. Vonatról és BKV buszról, iskolapadból és focipályáról, baráti társaságból és családi asztaltól, a templom padjából és a gyülekezeti közösségből. Neked itt nincs helyes! - hányszor mondtuk ezt másoknak, azért, mert valami okból úgy gondoltuk, hogy mi jobbak vagyunk, különbek, vagy legalábbis mások. Hányszor mondtuk úgy, hogy bele sem gondoltunk a mondat súlyába, és abba, hogy ezzel olyan falakat emeltünk a másik ember és magunk közé, amelyek már kétezer év óta leomlottak. Jézus Krisztusban.

Krisztus minden embert vár a Mennyek országába. Téged és engem. Jókat és gonoszakat. Azért küldi ki az emberhalászokat, hogy bátran merítsenek. Mert a merítés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy ki kerül a hálóba. Isten országa és a keresztyén egyház itt a földön mindenféle halat vár. Jót és rosszat egyaránt. Amikor érezzük a küldést, akkor nem válogathatunk abban, hogy hova vetjük a lábunkat. Jézus sem nézte, hogy samáriai vagy galileai, farizeus vagy halász ember felé visz az útja. Az egyháznak mindekor hirdetnie kell, hogy nem személyválogató, nem kell és nincs előfeltétel, egyedül a hívás van. De az világba kiáltott, soha el nem haló hangon. Azért, hogy a földi vizek mélyétől az égi viezkig minden teremtmény meghallja, hogy ki az a Jézus Krisztus.

Azonban a hálónak meg kell érintenie az embert. A szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Ki kell fognia a halat, aztán a halnak be kell fogadnia a hálót. Egyetlen hal sem maradhat változás nélkül a fogás után. Jézus neve meg akar szólítani és a szívemhez akar érni. Igen, Istennek gondja van a jókra és gonoszokra egyaránt, de azt akarja, hogy az evangélium világosságában jóvá válljon. A fogásnak ugyanis tétje van. A példázat folytatódik:

Amikor megtelik, kivonják a partra, és nekiülve a jókat edényekbe gyűjtik,
a hitványakat pedig kidobják. (Mt 13,48) 

Akkor pedig már nem a te és nem az én halbéli képességeim, hanem a kegyelem dönt.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr7410411180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása