Andráskereszt

Andráskereszt

Sötétségből a világosságba

2016. január 03. - Halasi András
Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket. (1Pt 2,9)


Szeretem, amikor a Szentírás ellentéteket állít elénk. Talán azért, mert a hétköznapok sodrában oly' sok ellentétet tapasztalhatunk. Szegénység-gazdagság, hideg-meleg, fent-lent, sötétség-világosság. Az ellentétek szegélyezik mindennapjainkat, így valójában a részünkké válnak, s az általuk alkotta kereteken belül tudunk mozogni, s sok mindent megérthetünk.
Péter levelében azonban valami egészen egyedülálló ellentét fogalmazódik meg. Olyan ellentét, amely nemcsak keretté, hanem a részünkké válhat. Olyan ellentét, amelynek felismerése nem a saját érdemünk, hanem azé, aki kijelenti, te és én, minden ember, aki Krisztust követi, aki a keresztet helyezi élete középpontjába a választott nemzetség tagja lesz. Nem származása, nem születési joga, hanem egyedül a kegyelem alapján. Olyan nemzetséggé lehetünk így, amelynek egyedüli tulajdonosa maga az Isten, aki a sötétségből, a halálból és a kárhozatból, a világosságra, az életre és az üdvösségre hívott el minket.
Ha ezt komolyan vesszük, akkor valóban olyan örömmel fogjuk hirdetni a szabadulás evangéliumát, ahogyan sötét éjszakán a hirtelen felvillanó villám beragyogja az egész égboltot kelettől nyugatig, vagy ahogyan az első pünkösdkor Péter beszédére ezrek lettek Krisztus követői és tanúi.
Jézus Krisztus ma is a sötétség helyett a világosságot kínálja. Neked is.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr668303912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása