Andráskereszt

Andráskereszt

Június27

2016. június 27. - Halasi András

Egy Isten van, és rajta kívül nincsen más; és ha szeretjük őt teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből, és ha szeretjük felebarátunkat, mint magunkat, sokkal több az minden égő- és véresáldozatnál. MK 12,32-33

Vannak az emberek életében fontos dátumok. Amikor megszületünk. Amikor a nevünk napjáról - és reménység szerint névadónkról - megemlékezünk. Amikor az első csókra, a nagy napra, a gyermekünk születésére gondolunk vissza. Vagy amikor úgy állunk meg életünkben először, hogy egy éve vagyunk lelkészek. Én most ez utóbbi helyzetben járok.

Furcsa érzés a mai nap. Készültem is rá, meg nem is. Egyfajta születés nap, ugyan akkor csak egy hosszú út egy állomása. Különösen érdekes volt, hogy szombaton úgy ülhettem lelkészként "másik két tanítvány" ordinációján, hogy saját hivatásomat is mérlegre tettem. Úgy hallgathattam a prédikációt, hogy közben az elmúlt egy év kockái pörögtem a szemem előtt. Élmények és benyomások. Boldog és keserű tapasztalatok. Lezárt és magammal hordott kihívások. Találkozások és búcsúzások. Arcok és érintések. Hangok és sóhajok. Megannyi élmény, amely szegélyezte az elmúlt egy év minden egyes napját.

Átgondoltam, mi lehet ennek az egy évnek a rövid konklúziója, és akkor szembe jött velem az Útmutató sokak által ismert isteni humorérzéke: nem kell több, mint az élő Ige. Lehet sok mindent gondolni szolgálatról, nagy szavakat kitűzni, majd oly' sokszor elkullogni vesztesen. Lehet és kell tervezni, elemezni, átgondolni, érzelemmentesen vitatkozni és fejlődni, de lelkészként csakis úgy, hogy az alap megmarad. Hogy nem felejtjük el, és köszönöm a szombati prédikáció szavait, hogy ki állított minket szolgálatba. Nem felejtjük el a magunk számára újra és újra megfogalmazni a Nagy parancsolat szavait.

A fenti evangéliumi sorokat nem Jézus mondja, hanem egy írástudó. Aki a Mester szavára rezonál, és hatalmas hitvallásként megfogalmazza, hogy Isten szeretete minden izzadtságnál sokkal több. Ha szeretjük Istent, arra minden más felépülhet. Még lelkészként is. Ha minden más elé képesek vagyunk Őt elhelyezni, akkor minden más megtalálja a helyét. Programok és találkozások, események és kapcsolatok, egység és különbözőség egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr668850640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása