Andráskereszt

Megkeresett és megtartott Zákeusok

2016. február 17. - Halasi András

 1Ezután Jerikóba ért, és áthaladt rajta. 2Élt ott egy Zákeus nevű gazdag ember, aki fővámszedő volt. 3Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus, de kistermetű lévén, nem láthatta a sokaságtól. 4Ezért előre futott és felmászott egy vadfügefára, hogy lássa őt, mert arra kellett elmennie. 5Amikor Jézus odaért, felnézett, és így szólt hozzá: „Zákeus, szállj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom.” 6Ekkor sietve leszállt, és örömmel befogadta. 7Akik ezt látták, mindnyájan zúgolódtak, és így szóltak: „Bűnös embernél szállt meg.” 8Zákeus pedig előállt, és ezt mondta az Úrnak: „Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit kizsaroltam, a négyszeresét adom vissza neki.” 9Jézus így felelt neki: „Ma lett üdvössége ennek a háznak: mivelhogy ő is Ábrahám fia. 10Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.” (Lk 19,1-10)

Zákeus története egy hétköznapinak tűnő szándékból bontakozik ki: Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus. Szerette volna saját szemével látni mindazt, akiről már sokat hallott, aki csodákat tett, betegeket gyógyított és olyanokkal vállalt közösséget, akiket mindenki más megvetett: vámszedőkkel, zélótákkal, beteg és bűnös emberekkel. Zákeus tette,  igazi böjti szándékot takar: szeretne többet megtudni az éppen Jerikó felé tartó Jézusról.

Zákeussal együtt, böjt első hetében járva, a mi számunkra is fontos kérdés: mi akarjuk-e látni a közeledő Jézust, aki az egyházi év ritmusában útban van a Golgota felé? Azért fontos a kérdés, mert az a nem elhanyagolható mondanivaló húzódik meg mögötte, hogy Jézus minden cselekedetét személyesen érted és értem vitte véghez, és ezért az egész Jézus-esemény, az ő böjti és nagyheti útja személyesen engem érint. Igen, Isten elénk lépő kegyelmével vált meg minket. Igen, emberként semmit nem tehetek azért, hogy az üdvösségemért bármit is megtegyek. De ha érezzük a hívást, akkor nem szabad elnyomni magunkban. Ha érezzük, hogy fára kell másznunk, el kell mennünk az Isten közelébe, akkor nem szabad veszteg maradni. Mert a hallani nem akaró embert, aki szándákosan még  világ zajait is felerősíti, aki mindent megtesz azért, hogy ne férkőzhessen hozzá közel a mindenható Isten, nehéz, bár nem lehetetlen, megszólítani. Zákeus megteszi a tőle telhető lépést: amikor Jézus közel van hozzá, látni akarja. Számunkra pedig talán így lehetne megfogalmazni a kérdést: amikor Jézus egészen közel van hozzánk, látni akarjuk-e? Ez a kérdés pedig neked és nekem szól. Nem annak, aki éppen máshol van, akinek olyan jó volna hallani, olvasni ezeket a mondatokat. Nem annak, aki soha nem volt még Isten közelében, hanem neked és nekem, akikhez ezáltal az ige által is szólni akar Isten. Látni akarjuk-e Jézus életünk minden napján? Mert nagyon is közel van hozzánk. Szabadon mehetünk istentiszteletre, szabadon imádkozhatunk, szabadon olvashatjuk a Bibliát, szabadon megélhetjük a böjtünket, úgy, ahogyan az a mi számunkra a legnagyobb lelki kapcsolatot biztosítja az Atyával. Látni akarom-e Jézust ebben a szabadságban, vagy pedig átesek a ló túloldalára, és a szabadságot lazaságként ragadom meg, amelyben végső soron semmi sem kötelező, ezért semmit sem kell csinálni, és a jerikói tömeg többségével együtt lent maradok az utca szinten, és nem jutok fel a fára, ahonnan esélyem van Jézus meglátására.

Mert csakis akkor van esélyem a találkozásra, hogy ha Jézus közelében nem mulasztom el a lehetőséget minden mással foglalkozva. Zákeus felmászott a fára, és ennek az egyszerű cselekedetnek lett folytatása: Jézus felnézett, megszólította, és felszólította. Csodálatosak a Szentírás sorai között meghúzódó, isteni mondatok, amelyek embereket mozdítanak meg, és mozdítanak ki addigi helyzetükből. Ábrahám kimozdul addigi élethelyzetéből, és elindul az ismeretlen felé. Mózes képes lesz úrrá lenni gyengeségén, és kivezeti a népet Egyiptom földjéről. Máté otthagyja a vámszedő asztalt és követésre indul. Zákeus pedig vendégéget tarthat. Fővámszedő lévén valószínűleg nem volt egy közkedvelt ember Jerikóban, mégis egyszerre az események középpontjába kerül, mert megszólítja őt Jézus. Felismeri a lehetőséget a találkozásra, megteszi a tőle telhetőt, és nem marad el a találkozás. Ezért kell nekünk is újra és újra megragadni a lehetőséget az Istennel való találkozásra. A naponkénti bibliaolvasásban, az imádságban, az elcsendesedésben és az istentisztelet lehetőségében. Megragadni a találkozás lehetőségét, mert Krisztus által nekünk is van lehetőségünk a megújult életre. Olyan életre, amelyben megtapasztalhatjuk a teljes elfogadottság érzését.

Zákeus ott és akkor pontosan ezt élte meg. Ez az egy mondat: a te házadban kell megszállnom, a teljes elfogadottsággal volt egyenlő. Egy rabbi, egy mester nem száll meg akárhol, de Jézus ezzel a cselekedetével is azt mutatja, hogy Ő minden embert meg akar váltani, sőt, nem az egészségeknek, hanem a betegeknek van szükségük orvosra. Ez a jézusi mondat nem a tömegnek, nem a nagy egésznek, hanem személyesen Zákeusnak, és személyesen neked és nekem szól. Mert ahogyan egykor a vámszedő házában szállást akart venni Jézus, úgy akar a mi életünknek is részesévé válni. Böjti kérdésünk, hogy megadjuk-e a nyitott ajtó lehetőségét, vagy bezárjuk szívünket. Ha mi is képesek vagyunk arra, hogy letegyünk minden terhet, mindent, ami elválaszt Istentől, ahogyan Zákeus képes volt kizsarolt vagyonát kamatostul visszaadni, akkor is mi megtapasztalhatjuk, mit jelent Jézus mondata: azért jöttem, hogy megkeressem és megtartsam az elveszetett.

Az előttünk álló böjti időszak – többek között – erre is segíthet minket: felismerni, hogy Krisztus nélkül elveszettek vagyunk, de Krisztusban megkeresett minket az Isten. Felismerni, hogy egyedül általa tartathatunk meg életünk minden helyzetében, mert Ő érted és értem jött a világba, egyedül szeretetből.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr718398842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.