Andráskereszt

Szövetség

2016. február 16. - Halasi András

[Az Úr Jézus] vette a poharat is, miután vacsorált, és ezt mondta:
"E pohár amaz új szövetség az én vérem által." (1Kor 11,25)

urvacsora.jpgVan valami különleges abban, ha az ember szövetségre lép egy másikkal. Nem kell nagy dolgokra, ország-ország között, kamerák kereszttüzében,hosszú tárgyalás és egyeztetés után meghozott szövetségre gondolni, amelybe az emberek már eleve belefoglalják, hogyan lehet kijátszani és megkerülni. Az egyszerű, gyermeki szövetségek legyenek most a szemünk előtt. Amelyek a barátok kötnek egymással, és amelyek egy életen át kitarthatnak, még akkor is, ha egy játszótéren, a gyermek számára a lehető legtermészetesebb módon és helyen köttetnek.

Jézus a legtermészetesebb módon van együtt tanítványaival. Étkeznek. De ez az este más, mint a többi. Bár hiszem, hogy Jézus asztaltársaságában soha nem volt unalmas, és mindig készen kellett állni a messiási meglepetésre. De ez az este most tényleg más. A mester sokat beszél haláláról, és valami újat hoz a páska megszokott rendjébe. Abba a hagyományba, amely évszázadok óta az egyik jele volt annak, hogy a Seregek Ura mit tett a népért Egyiptomban, és hogy szövetséget kötött velük. De most új szavak kerülnek az ismerős mondatok közé: ez az én testem, ez az én vérem, és ez új szövetséget jelent.

Komolyan vesszük-e, hogy Jézus teste és vére valóban, valóságosan jelen van úrvacsorában? És komolyan vesszük-e azt, hogy ez számunkra is az új élet lehetőségét hordozza magában? Olyan életét, amelyben újra és újra megtapasztalható, hogy nem az én emberi esendőségem tartja fenn a szövetséget, nem az én emberi teljesítő képességem eszközli ki újra és újra, hogy a kör tagja maradjak. Krisztus az, aki megtartja velem ezt az örök szövetséget. Krisztus az, aki újra és újra vár az oltárhoz, hogy megtapasztalhassam, nincs ennél nagyobb szeretet, és nincs teljesebb közösség sehol a földön. Járuljunk hát minél gyakrabban az úrvacsorához. Ízleljük és lássuk, hogy mit jelent az örök szövetség a mi életünkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://andraskereszt.blog.hu/api/trackback/id/tr748393960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.